PRZEPIS NA SŁODKIE ROGALIKI:
składniki:
-szklanka mleka
-4 jajka
-szklanka oleju
-6 łyżeczek cukru
-około 1 kg mąki
-marmolada twarda
-pół małej kostki drożdży
przygotowanie:
– podgrzewamy mleko
– dodajemy drożdże i 3 łyżeczki cukru oraz mieszamy
– dodajemy szklankę mleka i odstawiamy na 15 minut
– po odczekaniu 15 minut: dodajemy 3 żółtka, olej, 3 łyżeczki cukru, wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 15 minut
– dzielimy masę na 4 części, rozwałkowujemy
– kroimy nożem na trójkąty (jak na pizzę), nakładamy marmoladę i zawijamy
– smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na kilka minut
– pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
SMACZNEGO! R.Ż.
Przepis:
3/4 szklanki śmietany 30%
2 serki mascarpone 250g
2 łyżki kajmaku
Granola według uznania
1 op. Malin
2 łyżki cukru
1 gorzka czekolada
Śmietanę ubijamy,następnie dodajemy kajmak pomieszany z mascarpone i mieszamy. Maliny z cukrem blędujemy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wlewamy w szpryce i na papierze do pieczenia formujemy serduszka.
Do pucharka wkładamy granole, przekładamy masa i na końcu zbledowane maliny i serduszka.
Smacznego! P.Sz.
Deser Bananowy
-500 ml mleka
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki cukru
-2 banany
-250 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-50g gorzkiej czekolady
Mleko zagotować z cukrem, rozdrobniony proszek wlać do mleka
ugotować budyń- wystudzić, dodać rozgniecione widelcem banany, wyrobić masę
czekoladę zetrzeć na tarce, schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno
w pucharkach układać warstwy czekolady: krem, czekolada, śmietana, krem, czekolada, śmietana
udekorować, schłodzić w lodówce i gotowe!
SMACZNEGO! M.S.
Deserki walentynkowe
SKŁADNIKI:
– galaretka czerwona lub różowa (2 op)
– woda gorąca (600 ml)
– śmietanka kremówka 35% (400 ml)
– biała czekolada (200 g)
– mascarpone (400 g)
WYKONANIE:
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy posiekana czekoladę. Gdy się połączą w jednolitą masę, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na min. 4h (można na całą noc).
W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 600ml wrzątku i przelewamy do płaskich pojemników na wysokość ok 1cm. Po stężeniu wycinamy nożykiem lub za pomocą wykrawaczki małe serduszka. Resztki galaretki siekamy na drobno – posłuży do dekoracji deserków.
Schłodzoną śmietankę z czekoladą miksujemy z mascarpone.
Gotowy krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego do wysokich szklanek lub kieliszków. Nakładamy część, ugniatamy łyżeczką i mocujemy kilka serduszek dociskając je palcem do szkła. Zapełniamy resztę miejsca kremem, upychamy go końcówką łyżeczki dokładnie w każde miejsce. Wierzch deseru posypujemy posiekaną galaretką.
Gotowe! Smacznego! A.P.
Bezglutenowe babeczki Patrycji
Babeczki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka mąki mieszanki bezglutenowej
(wersja z glutenem 1 szklanka mąki pszennej)
1 cukier wanilinowy
5 jaj
Kilka kanek startej czekolady gorzkiej lub mlecznej, wedle upodobań.
Dekoracja:
1 śmietana 30%
Dekoracje z cukru itp.
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i ubijamy, dodajemy olej, potem mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Mieszamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej masy.
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C. Piekarnika nie nagrzewamy wcześniej.
Porcja na ok. 14 babeczek.
Smacznego P.RZ.
CZEKOLADOWE SERCA W POLEWIE LUSTRZANEJ
Jest to przepis wieloetapowy, polecam wykonać wcześniej żelkę, później białą masę czekoladową, na końcu polewę.
MASA CZEKOLADOWA
400g białej czekolady
500ml śmietany 30 lub 36%
20g żelatyny
Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej białą czekoladę, pozostawić do schłodzenia ( najlepiej na kilka godzin w lodówce). Po schłodzeniu ubić mikserem na pół-sztywno. Dodać żelatynę (wcześniej namoczoną w wodzie, po napęcznieniu podrzać, nie można zagotować, gdyż straci swoje właściwości!) Napełniać do połowy silikonowe formy w kształcie serc, włożyć po żelce, dopełnić masą czekoladową do pełna formy. Tak napełnione formy wstawić do zamrażarki na całą noc.
ŻELKA MALINOWA
250g malin świeżych lub mrożonych
30g cukru
6g żelatyny
sok z połowy cytryny
W garnku umieścić maliny, zasypać cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru, wycisnąć sok z cytryny. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje dodać do przetartych malin, wymieszać. Żelką napełniać specjalne silikonowe formy w kształcie półkul. Pozostawić do stężenia.
POLEWA LUSTRZANA ( przepis na polewę zaczerpnęłam z internetu z bloga „Moje wypieki”
75ml wody
150g cukru
100g mleka słodzonego skondensowanego
175g białej czekolady
10g żelatyny
barwnik żelowy w dowolnym kolorze
Żelatynę zalać niewielka ilością wody, pozostawić do napęcznienia.
Wodę z cukrem podgrzać do rozpuszczenia cukru, dodać mleko skondensowane, wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, dodać rozdrobniona czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, dodać napęczniałą żelatynę, barwnik. Odstawić do ostygnięcia do uzyskania temperatury 32-35stopni Celcjusza.
Wyjąć delikatnie czekoladowe serca z formy silikonowej, ustawić na kratce, polać polewą, dowolnie udekorować.
Przepis wydaje się dość skomplikowany, ale za to efekt i smak rekompensuje wszystko. Polecam. 😉 E.P.
Składniki:
-Galaretka truskawkowa
-Bita śmietana
-Kinderek
-Kilka truskawek
-Sos truskawkowy
- Przepis:
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku. Przelewamy do pucharka, po czym przechylamy i czekamy aby zastygła – wstawiamy do lodówki. Później przygotowujemy bitą śmietanę. Ozdabiamy bitą śmietaną, dodajemy owoc, w tym przypadku truskawkę, oraz batonika – kinderka, polewamy sosem. Smacznego:) J.M.
PRZEPIS:
Dodatkowo tort przełożyłam dżemem truskawkowym.
Dekoracja wykonałam w wersji walentynkowej. Serduszka z galaretki. Na środku lizak z napisem „KISS ME”.
Do masy dodałam barwnik spożywczy i kolorem czerwonym udekorowalam boki.
Smacznego! M.CH.
Rolada bezowa ze smietana i powidłami z czarnej porzeczki
-5 białek
-szczypta soli
-200g cukru pudru do bezy i 100g do śmietany
-1 łyzeczka octu
-maka ziemniaczana 3 czubate łyżki
-powidła (u mnie z własnego ogródka i własnej roboty)
-250ml śmietany 36%
-3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Ubić na sztywna pianę białka z odrobina soli, dodać cukier puder, potem make i ocet. Masę wyłożyc na wcześniej przygotowana dużą blachę (taką z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia) piec 20-25min, w piekarniku z termoobiegiem temperatura 150.
- Namoczyć żelatyne i rozpuścić w ciepłej kąpieli. Po upieczeniu wyjąć ciasto i przekręcić do góry dnem na papier do pieczenia, następnie zdjąć delikatnie papier z tylnej części ciasta, zostawić do wystygnięcia, miedzy czasie ubic bita śmietana na sztywno z cukrem pudrem i dodać żelatynę.
- Przestudzone ciasto posmarować powidłami a następnie śmietana, pamiętajcie aby nie dosmarowywać ciasta do końca, zostawić przynajmniej 3cm wolnej przestrzeni, ponieważ podczas zwijania rolady krem się przesunie.
Smacznego! K.W.
SERNIK NA ZIMNO – przepis poniżej na zdjęciu:
SMACZNEGO! J.K.